Живи свет Амазоније

лого

БИОГЕОГРАФИЈА

Амазонија

Амазонија представља велико шумско пространство на северу Јужне Америке. Име је добило по реци Амазон. Простире се на 5,5 милиона квадратних километара површине и обухвата територије девет земаља, међу којима су: Бразил, у коме се налази 60% прашуме, Колумбија, Перу, Венецуела, Еквадор, Боливија, Гвајана, Суринам и Француска Гвајана.

Сматра се да су Анди, приликом судара геолошких плоча обухватили у прстену све воде Јужне Америке. Због изразитог утицаја ерозије на источној обали, ове воде су потекле ка Атланском океану и у том процесу створиле Амазонију, која се другачије назива плућима света. Шуме Амазоније трпе огромне губитке услед сече стабала, такође, 2013. десили су се велики пожари који су проузроковали губитак шума на великим површинама.

Амазонија представља више од половине преосталих прашума на планети и обухвата места са највећим и најразноврснијим живим светом који настањује пределе тропских прашума, са процењених 390 милијарди појединачних стабала разврстаних у 16.000 врста.

Уколико си добро погледао/ла претходну мапу и прочитао/ла о биљним и животињским врстама ове регије у наставку те очекује занимљива игрица о живом свету ове области. Кроз игру се најлакше учи, уживај и сазнај нешто ново.