Живи свет Анда

лого

БИОГЕОГРАФИЈА

Анди

Анди представљају велики планински венац који се простире западном обалском страном Јужне Америке, надомак Тихог океана. Анди су наставак северног венца Кордиљера од Карипског мора до Огњене земље, на дужини од 8.900 км и протежу се кроз седам држава Јужне Америке. Просечна висина Анда износи 4.000 м.н.в.

Ови планински ланци се групишу у три целине у зависности климе која преовладава на одређеном простору, тако Анде делимо на Тропске, Суве и Влажне Анде. Део су готово непрекидне целине планинских венаца Кордиљера који формирају западну основу Северне Америке, Централне Америке, Јужне Америке и Антарктика. Аконагва је највиша планина Анда са надморском висином од 6.961 м. Клима у Андима варира у зависности од латидуде, надморске висине и изложености океану. Јужна секција је кишна и хладна, док је централна сува. Северни Анди су кишни и топли, са просечном температуром од 18°Ц. У високим Андима на територији Чилеа, камени глечери су већи и чешћи од ледених глечера, до чега долази услед велике изложености сунчевом зрачењу.

Висоравни Анда колевка су прастаре цивилизације и царства Инка, настало је у 14. веку, главни град и центар моћи био је град Куско. Последњи цар Инка био је цар Атавалпа, 1533. године конкистадор Франциско Пизаро убио је цара Инка, означавајући тиме почетак шпанске владавине.

Уколико си добро погледао/ла претходну мапу и прочитао/ла о биљним и животињским врстама ове регије у наставку те очекује занимљива игрица о живом свету ове области. Кроз игру се најлакше учи, уживај и сазнај нешто ново.