Живи свет Антарктика

лого

БИОГЕОГРАФИЈА

Антарктик

Антарктик је континент на коме се налази Земљин Јужни пол. Простор Антарктика увек је прекривен ледом и нахладније је место на Земљи. По величини је тек пети највећи континент на свету, а од њега су мање једино Европа и Аустралија. Антарктик се одликује најхладнијом, најсувљом и најветровитијом климом на планети, а такође је и континент са највећом просечном надморском висином. Због изразито неповољних услова за живот, цео континент практично се може посматрати као пустиња.

Најстарије стене пронађене су на Антарктику и везане су за рани прекамбријум, поседује и активне вулкане Еребус, Терор и Гаусберг. Ледени покривач на овом континенту захвата површину од 13,5 милиона квадратних километара и почео се формирати пре око 13 милиона година. Просечна дебљина леда износи око 1.500 м, а најдебљи лед налази се на простору Бердове равнице у западном делу Антарктика са дебљином од 4.335 м. Обалну регију Антарктика чине огромни ледници чија се маса креће према ободу континента брзином од 0,03 до 0,35 метара по дану.

Норвешки истраживач Роалд Амундсен 1911. године искрцао се у Китовом заливу и након 55 дана пешачења, са још пет сапутника стигао је на Јужни пол,  за два дана његов тим истражио је околину од око 20 км. Безбедно су се вратили захваљујући томе што су на сваком степену географске ширине правили склоништа са залихама хране и пут означавали високим леденим путоказима.

Уколико си добро погледао/ла претходну мапу и прочитао/ла о биљним и животињским врстама ове регије у наставку те очекује занимљива игрица о живом свету ове области. Кроз игру се најлакше учи, уживај и сазнај нешто ново.