Живи свет Аустралије

лого

БИОГЕОГРАФИЈА

Аустралија

Аустралија представља копно најмањег континента на свету, налази се на јужној хемисфери и површина јој износи око 7.692.000 квадратних километара. Окружена је Индијским, Јужним и Тихим океаном, а од Азије је одвојена Арафурским и Тиморским морем.

Близу североисточне обале налази се највећи корални гребен на свету и простире се на више од 2.000 квадратних километара. Веома је значајан због очувања биодиверзитета великог броја морских врста, у последње време корали одумиру услед повећања температуре мора што је повезано са негативним утицајем човека на природу.

Највећа планина на аустралијском копну је планина Кошћушко са 2.228 м.н.в. Највећи део Аустралије чине сушне или полусушне области. Умерена клима простире се само на југоистоку и југозападу земље, где је овај континент и најнасељенији. Северни делови су под утицајем тропске климе који обухватају шумовите области, травнате површине, мангрове, мочваре и пустиње. Географска регија Аустралије може се поделити на три целине: Источно побрђе, Средишњу низију и Западни плато.

Иако је већи део Аустралије састављен од пустиња и полусушних области, разноликост врста живог света је велика. Око 85% цветних биљака, 84% сисара, 45% птица и 89% риба из умереног копненог појаса припадају ендемским врстама, што значи да су карактеристичне врсте овог предела са веома малим ареалом распрострањења.

Уколико си добро погледао/ла претходну мапу и прочитао/ла о биљним и животињским врстама ове регије у наставку те очекује занимљива игрица о живом свету ове области. Кроз игру се најлакше учи, уживај и сазнај нешто ново.