Живи свет Аљаске

лого

БИОГЕОГРАФИЈА

Аљаска

Аљаска се налази у крајњем северозападном делу САД. По површини заузима око 1.518.775 километара квадратних. Прекривена је планинама са активним вулканима и ледницима. Маунт Макинли је највиши врх са надморском висином од 6.149 метара. Поседује многобројна језера, а највећа река на подручју Аљаске је река Јукон.

Клима југоисточне Аљаске је умерена океанска у јужном делу и субарктичка океанска у северним деловима. Југоисточни део је највлажнији и најтоплији део државе и скоро једини део ове територије где је просечна дневна температура изнад нуле. Лети температуре достижу и до 30° Ц, док зими падају и до -51° Ц. Клима на крајњем северу Аљаске је арктичка са дугим и хладним зимама, и кратким и свежим летима, снег се задржава на овим просторима током целе године. На Аљасци се налази готово половина светских глечера који заузимају површину од 41.420 квадратних километара.

Прво насеље на Аљасци подигли су Руси, под чијом је контролом Аљаска била до 1867. године, када је услед финансијских потешкоћа у земљи као и страха да би Британци могли преузети контролу над Аљаском, ова земља продата за 7.200.000 долара (еквивалент данашњој суми од скоро 90.000.000 долара) Сједињеним Америчким Државама.

Уколико си добро погледао/ла претходну мапу и прочитао/ла о биљним и животињским врстама ове регије у наставку те очекује занимљива игрица о живом свету ове области. Кроз игру се најлакше учи, уживај и сазнај нешто ново.