Живи свет Источне Азије

лого

БИОГЕОГРАФИЈА

Источна Азија

Источна Азија представља подрегију Азије. У географском смислу покрива око 12 милиона квадратних километара, око 28% азијског континента. Овај регион је један од најнасељенијих места на свету са више од 1,5 милијарде становника односно око 38% азијског и 22% светског становништва.

Источна Азија се рељефно може поделити у три целине: на истоку се простиру ниске равнице, а виши делови некадашњег јединственог копна појављују се као острва преко Курила, Сахалина па све преко јапанских острва до Тајвана. Следећа целина, одликује се нешто вишом надморском висином и заузима простор Праве или Уже Кине. Трећи део регије је највиши, а чине га висоравни високих планинских ланаца Хималаја, Каракорума, Тјеншана и Алтаја. Овај предео представља извориште већине далекоисточних река, у источној регији простране низије поседују корита највећих река Јангцекјанг (Плава река) и Хуангхо (Жута река).

Велики део Источне Азије под утицајем је монсуна, зими континенталним монсунским масама, а лети океанским влажним монсунима. У приобалним подручјима Источне Азије честа је појава тајфуна, који представљају снажна циклична вртложна струјања и долазе са пучине Тихог океана. У влажним и топлим деловима регије доминира бујна зимзелена суптропска вегетација. Северније падавине постају скромније, а кишно раздобље краће што условљава развој листопадних шума или травнатих екосистема. На подручјима у којима су изражени сушни периоди најраспрострањеније су степе, полупустиње и пустиње.

Уколико си добро погледао/ла претходну мапу и прочитао/ла о биљним и животињским врстама ове регије у наставку те очекује занимљива игрица о живом свету ове области. Кроз игру се најлакше учи, уживај и сазнај нешто ново.