Живи свет континенталог дела Северне Америке

лого

БИОГЕОГРАФИЈА

Континентални део Северне Америке

Обале континенталног дела Северне Америке запљускују океани са четири стране света. На северу налази се Арктички океан, на истоку Атлантски океан, на западу Тихи океан и на југу Карипско море. За разлику од Европе која је под јаким утицајем климе која долази са мора, у Северној Америци утицај океанског ваздуха смањен је због планинских ланаца који спречавају његов продор.

У северним регионима доминира хладна клима, док су јужни региони топли предели са приобалним подручјима која су сезонски изложена ветровима разорне снаге, какви су харикени и урагани. Вегетација ове територије одговара оној која се налази у Европи, што се може објаснити сличном географском ширином на којој се простиру ова два континента. На северу налази се зона четинарских шума док се ка југу вегетација смењује у листопадне шуме и травнате екосистеме. Прерије представљају биоме који су сачињени од ниских трава, и одговарају степама које се могу наћи у Европи.

Централним делом континента простире се низијско-равничарско подручје, на североистоку налази се старо и равно копно Канадски штит. Највећи део Средње Америке чине младе веначне планине. Од великих река на северу истичу се Макензи и Јукон, а на истоку Сен Лорен и Хадсон. Велике реке су и Охајо и Тенеси али оне се не уливају у Атлански океан, већ у Мисисипи, који заједно са Мисуријем одлази и улива се у Мексички залив. У исти залив улива се и Рио Гранде, која извире у Стеновитим планинама.

Уколико си добро погледао/ла претходну мапу и прочитао/ла о биљним и животињским врстама ове регије у наставку те очекује занимљива игрица о живом свету ове области. Кроз игру се најлакше учи, уживај и сазнај нешто ново.