Живи свет Мадагаскара

лого

БИОГЕОГРАФИЈА

Мадагаскар

Мадагаскар се састоји од три веће целине: уске обалне низије на истоку, густо насељене средишње зоне и шире брежуљкасте обалне низије на западу. У средњој, као и северном и јужном делу острва издижу се вулкански планински масиви. Острво је изоловано од остатка светског копна и на њему живи око 5% свих животињских и биљних врста на планети Земљи од којих су 80% ендемичне врсте. Острво Мадагаскар не насељавају звери месождера, нема човеколиких мајмуна као ни змија отровница.

Клима Мадагаскара је веома различита. На северу влада тропска док је на југу суптропска. Температуре опадају од севера ка југу и од низије ка висоравни. Мадагаскар се одликује са две сезоне, топла влажна сезона траје од новембра до априла док хладна и сушна сезона наступа од маја до октобра. Источна обала је позната по топлој и влажној клими, као и по разарачким циклонима током кишне сезоне који долазе из правца Маскаренских острва.

1952. године у дубоким водама око Мадагаскара пронађена је јединка врсте риба шакоперки за коју сe сматрало да је као врста изумрла пре 70 милиона година., научно име ове врсте гласи целакант.

Уколико си добро погледао/ла претходну мапу и прочитао/ла о биљним и животињским врстама ове регије у наставку те очекује занимљива игрица о живом свету ове области. Кроз игру се најлакше учи, уживај и сазнај нешто ново.