Живи свет Патагоније

лого

БИОГЕОГРАФИЈА

Патагонија

Патагонија представља област која се налази на јужном делу Јужне Америке. Простире се источно од Анда испод река Неукен и Колорадо. Патагонија великим делом представља пространу равницу која има вегетацију сличну степама, иако је већи део територије прекривеном шљунком и готово без вегетације. У равници налази се велики број мањих језера са сланкастом и свежом водом. Према Андима животињски свет је богатији, а биљни свет има особине западне обале и сачињавају га углавном шуме букве и четинара.

Истраживањем Земљине коре на овом простору утврђена је присутност великог броја фосила који доказују постојање некадашњег разноврсног живог света. Откривени су остаци гигантских птица без крила, џиновског копитара „ватрене звери“, као и остаци многих врста диносауруса.

Глечери заузимају одређени број долина и гребена Кордиљера који се спуштају у околна језера. Неколико врхова још увек представљају активне вулкане. Клима је знатно топлија са источне стране него са западне, нарочито током летњег периода, јер обале истока запљускују екваторске струје, док западну обалу запљускује хладна струја.

Уколико си добро погледао/ла претходну мапу и прочитао/ла о биљним и животињским врстама ове регије у наставку те очекује занимљива игрица о живом свету ове области. Кроз игру се најлакше учи, уживај и сазнај нешто ново.