Живи свет Северне Африке

лого

БИОГЕОГРАФИЈА

Северна Африка

Северна Африка заузима најсевернији део афричког континента. У оквиру макрорегије Северне Африке издваја се неколико значајних регионалних целина: планински систем Атласа, пустиња Сахара и долина Нила као и Арапско-Нубијска пустиња. Од антике, пустиња је била доминантан фактор у северноафричкој области, иако регион није био сув као данас. У древним историјским временима већина северне Африке била је покривена зимзеленом шумом. Планине се протежу од истока ка западу, паралелно са медитеранском обалом, са највишим надморским висинама у подручју Атласког горја. Средоземна обала, одвојена је од Европе Гибралтарским мореузом дужине 13 км.

У климатско-вегетационом погледу разликују се уски средоземни појас, степски предели и пустиње. Средоземна клима влада од априла до септембра, сува раздобља са влажним зимама, које долазе због близине Атланског океана, погодују расту медитеранских шума. Више шума има у планинским пределима, док је у низијама она искрчена у корист претварања земљишта у пољопривредна добра. Шуме су на овим просторима сведене на мале површине, покривене углавном зимзеленом макијом (средоземна густа жбунаста вегетација).

Степска унутрашњост погодује развоју сточарства, највећи део ове области одликује се изузетним сушама. У сахарској области на многим унутрашњим подручјима киша просечно падне једном у неколико година. За Сахару су карактеристичне врло високе летње температуре (чак 60° Ц до 70° Ц степени) и велика варијација дневне температуре у односу на ноћну у распону и до 30° степени Целзијуса.

Уколико си добро погледао/ла претходну мапу и прочитао/ла о биљним и животињским врстама ове регије у наставку те очекује занимљива игрица о живом свету ове области. Кроз игру се најлакше учи, уживај и сазнај нешто ново.