Живи свет Северне Европе

лого

БИОГЕОГРАФИЈА

Северна Европа

Северна Европа обухвата 12% укупне површине Европе, простирући се на површини од 1.258.100  км. Захвата Скандинавско полуострво, полуострво Јиланд и острво Исланд. У средишњем делу Северне Европе копно је улегнуто ка Балтичком мору, а издиже се на делу Скандинавског полуострва где су Скандинавске планине. Морски заливи представљају потопљене долине некадашњих ледника и називају се фјордовима.

Клима је оштра континентална, уз обале океанска, субполарна и на крајњем северу поларна. Крајњи северни делови улазе у хладни топлотни појас, у овим регијама се током године смењују поларни дан и поларна ноћ. Голфска струја има утицај на западну обалу Скандинавског полуострва, грејући ваздух изнад Норвешке као и јужне обале Исланда.

Поред хидроенергије, највеће богатсво Северне Европе представљају шуме. Природна вегетација четинарских шума „тајги“ је изузетно очувана. Покривају мању површину Исланда и Данске у односу на Скандинавско полуострво.

Око 43% укупне површине Скандинавије покривено је шумама, највећим делом шума је сачињена од екосистема тајги, док јужније прелази у листопадне шуме. Својим крајњим северним делом, територија Северна Европе улази у зону тундре. Ови екосистеми покривени су снегом и ледом током већег дела године, вегетација је представљена ниским растињем, маховинама и лишајима.

Уколико си добро погледао/ла претходну мапу и прочитао/ла о биљним и животињским врстама ове регије у наставку те очекује занимљива игрица о живом свету ове области. Кроз игру се најлакше учи, уживај и сазнај нешто ново.