Живи свет Сибира

лого

БИОГЕОГРАФИЈА

Сибир

Сибир представља огромно пространство које припада Русији. Простире се 7.000 км у правцу исток-запад од планине Урал на западу до разводних планина на истоку, и око 3.500 км у правцу север-југ од Северног леденог океана до казахстанских планина и границе са Монголијом и Кином. Површина територије Сибира износи 13,1 милиона квадратних километара.

Због огромне површине, Сибир чини око 77% површине Русије и око 10% укупне површине Земље. Источни део Сибира има изражене планинске венце разних старосних доба. Већина планина прелази 3.000 м.н.в. са тим да су на врховима лишене вегетације. Клима је превише сува да би се глацијација проширила на ниже надморске висине, у оваквим подручјима владају бројне долине са шумама ариша, док на северу доминира тундра. Највиша тачка у Сибиру је вулкан Кључевскаја Сопка, на полуострву Камчатке (4.750 м.н.в.) и још увек је активан.

У већем делу Сибира преовладава континентална клима са врућим летима (+40 Ц) која се смењују хладним зимама ( до -67 Ц), док земља може остати под снегом и до 9 месеци. Најхладније насељено место на планети је источносибирски град Ојмјакон. Испод зоне тундри које се налазе на самом северу Сибира, распростире се биом тајги које чине четинарске шуме, док се ка југу смењују умерене шумске зоне листопадних врста са степама (ниске траве).

У овом региону пронађени су остаци праисторијских животиња из плеистоценске епохе, као што су пећински лав, мамут из Ојмјакона, рунасти носорог из реке Колиме, као и остаци бизона и домаћих коња из Јукагира. Најмање три врсте људи живело је у јужном Сибиру у последњих 40.000 година, сви су представници рода Хомо: Хомо сапијенс, Неандерталац и Денисовани. 2010. године генетским истраживањима доказано је да су Денисовани имали различитости у структури ДНК те су изоловани као посебна врста у оквиру рода Хомо.

Уколико си добро погледао/ла претходну мапу и прочитао/ла о биљним и животињским врстама ове регије у наставку те очекује занимљива игрица о живом свету ове области. Кроз игру се најлакше учи, уживај и сазнај нешто ново.