Живи свет Средње Азије

лого

БИОГЕОГРАФИЈА

Средња Азија

Средња Азија је огромна континентална област у Азији. Историјски веома је била повезана са номадским народима и путем свиле, што чине једне од њених најупечатљивијих особина. Представљала је раскрсницу путева и размене добара и идеја између Европе, Блиског Истока, Јужне Азије и Далеког истока.

Одликује се веома разноликом географијом, укључујући високе висоравни и планине (Тјен Шан), огромне пустињске пределе (Каракум, Кизил Кум) те посебно велике пределе ниских трава (степе). На подручју Средње Азије налази се и пустиња Гоби. Главне реке у региону су Аму Дарја, Сир Дарја и Урал, такође поседује велике водене површине у виду језера Аралско и Балхашко. Одликује се специфичном климом, јер представља део копна Азијског континента који није окружен водом. Средња Азија је део Палеарктичке екозоне, највећи део заузимају умерене низије и саване, док постоје и брдско-планински крајеви. У одређеним регионима преовладавају подручја степске и пустињске климе.

Становништво се бави номадским сточарством, узгајају се камиле, коњи, овце од којих се добија месо, млеко и вуна. Главни извозни производ ове регије јесте памук.

Уколико си добро погледао/ла претходну мапу и прочитао/ла о биљним и животињским врстама ове регије у наставку те очекује занимљива игрица о живом свету ове области. Кроз игру се најлакше учи, уживај и сазнај нешто ново.