Живи свет Средње Америке

лого

БИОГЕОГРАФИЈА

Средња Америка

Средња Америка је област која обухвата копнени део континента Северне Америке. Простире се јужно од реке Рио Гранде и укључује Мексико, Централну Америку, Антиле и Бахамска острва. Ова регија је карактеристична по томе што представља прелаз између Англоамерике и Јужне Америке. Од природних целина могу се издвојити Мексичка висораван на северозападу, Амерички земљоуз на југоистоку и острвски свет на истоку.

Геологија Средње Америке је активна, са великим бројем вулкана и земљотреса. Захваљујући вулканском земљишту које је јако плодно, велика густина становништва населила се у пределима са високом надморском висином како би се бавили пољопривредом. Будући да је обала Средње Америке изложена океану, изложена је јаким ударима пасата, карипска и обале источне падине примају два пута више падавина од пацифичких обала Централне Америке. Средња Америка је место на коме се налази Панамски канал.

Ова регија одликује се великим биодиверзитетом и представља главну тачку пацифичке миграторне руте великог броја птица. Као мост између Северне и Јужне Америке овај простор представља станиште многим врстама из неарктичке и неотропске зоне.

Уколико си добро погледао/ла претходну мапу и прочитао/ла о биљним и животињским врстама ове регије у наставку те очекује занимљива игрица о живом свету ове области. Кроз игру се најлакше учи, уживај и сазнај нешто ново.