Живи свет Тасманије

лого

БИОГЕОГРАФИЈА

Тасманија

Тасманија је острво које се налази на источној ивици Индијског океана, удаљена је од аустралијског континента око 240 км. Тасманија такође означава и малу државу која припада Аустралији, садржи и више малих углавном ненасељених острва. Укупне је површине 68.000 квадратних километара, око 42% њене копнене површине је заштићено, има статус природних добара у виду националних паркова и места светске баштине.

Мореуз Бас одваја острво од копненог дела Аустралије и протеже се од северозапада дуж Краљевог острва, до северног врха Флиндерс острва. Рељеф острва је претежно планински, а највиши врх налази се на планини Оса (1617 м.н.в.). Величина острва отприлике одговара величини Ирске и убедљиво је највеће острво у околини Басовог архипелага.

Готово четвртина острва Тасманије је под УНЕСКО заштитом, 37% представља национални парк. Југозападни регион острва чини тешко приступачна џунгла, такође, 1300 км јужно налази се острво Маквори које припада држави Тасманији.

Уколико си добро погледао/ла претходну мапу и прочитао/ла о биљним и животињским врстама ове регије у наставку те очекује занимљива игрица о живом свету ове области. Кроз игру се најлакше учи, уживај и сазнај нешто ново.