Живи свет Флориде

лого

БИОГЕОГРАФИЈА

Флорида

Флорида представља полуострво које се налази на југоистоку САД и уједно је и савезна држава САД-а са истоименим називом. Обала Флориде откривена је од стране шпанског морепловца Хуан Понсе де Леона давне 1513. године.

Клима ове регије је тропска, одликује се дугим и врелим летима, и великом влажношћу ваздуха. У регији преовладава тропска вегетација са тропским растињем и егзотичним воћем. Првобитни назив Флорида је добила од Шпанаца који су је открили, а у преводу Флорида – означава место које је богато цвећем.

У целости је равничарска регија, са изузетком од неколико шумовитих брежуљака. На северу доминира крашки предео са многобројним језерима и планинама чија надморска висина не прелази 1.000 метара.

Обала Атлантског океана прати скоро праву линију, док је обала Мексичког залива препуна малих залива и лагуна. Дуж обалне регије постоје и тешко приступачна места које су обрасла у специфичан тип мангрова вегетације. Јужни крај полуострва плива у топлим водама, што погодује коралним гребенима којих има преко 30 на подручју које је названо Флорида Киз.

Уколико си добро погледао/ла претходну мапу и прочитао/ла о биљним и животињским врстама ове регије у наставку те очекује занимљива игрица о живом свету ове области. Кроз игру се најлакше учи, уживај и сазнај нешто ново.