Живи свет Југоисточне Азије

лого

БИОГЕОГРАФИЈА

Југоисточна Азија

Југоисточна Азија одликује се специфичном позицијом која се налази на пресецању геолошких плоча препознатљивој по изразито јаком сеизмичком и вулканском активношћу. Југоисточно и источно од копна налазе се острвски лукови и архипелази. Југоисточна Азија се географски дели на две целине, Индокину која представља копнени део Југоисточне Азије и Малајски архипелаг који се означава као приморска регија Југоисточне Азије. Заузима површину од 4.000.000 квадратних километара.

Малајски архипелаг је у геолошком смислу врло занимљива регија јер представља једну од вулканолошки најактивнијих подручја на свету.

Овај простор одликује се великим биодиверзитетом флоре и фауне. Воласова линија дели Индонежански архипелаг на два дела и прати границу раздвајања тектонских плоча, при чему се разликују врсте које насељавају западни и источни део ове регије. Од посебног значаја за морски биодиверзитет јесте огроман број коралних гребена које насељава велики број риба, мекушаца и корала. Услед дејства тропске климе, већина представника фауна припада тропској биљној заједници. У регијама које се одликују планинским масивима клима је умереног типа.

Иако обилује великим богатством врста, Југоисточна Азија суочава се са великим проблемом дефорестације, где услед прекомерне сече шума нестаје велики број станишта врста које све више постају угрожене, попут орангутана и суматранског тигра.

Уколико си добро погледао/ла претходну мапу и прочитао/ла о биљним и животињским врстама ове регије у наставку те очекује занимљива игрица о живом свету ове области. Кроз игру се најлакше учи, уживај и сазнај нешто ново.