Живи свет Јужне Азије

лого

БИОГЕОГРАФИЈА

Јужна Азија

Јужна Азија је подрегион азијског континента коју чини Индијски потконтинент, острво Цејлон и Малдивски архипелаг. Ограничена је планинским масивима Хималаја, Каракорума и Хиндукуша са севера, Иранском висоравни са запада и Асамско-мјанмарским планинама са истока.

Јужна Азија према централном делу континента одвојена је високим планинским ланцима, док је ка југу широко отворена према Индијском океану. На планинском подручју, у низијским пределима налазе се поречја река Ганга, Брамапутре и Инда. Острвски свет Јужне Азије чине велико острво Шри Ланка као и велики број коралних острва и гребена Малдивског и Лакадивског архипелага. Индијско полуострво некада је било део прастарог континента Гондване, од којег се одвојило пре 10 до 20 милиона година и сударило са Азијом. Тектонски покрети у овом процесу сударања изазвали су набирање земљине коре и стварање највећег планинског система на Земљи – Хималаја. Западни регион Индијског полуострва заузима пустиња Тар.

Клима је услед отворености ка Индијском океану најчешће у знаку монсуна. Олујне кише са мора доносе пуно влаге, па су поплаве веома честе. У подножју Хималаја налази се најкишовитије место на свету – Чарапунџа. На североистоку преовлађују влажне тропске зимзелене шуме, а поплавним подручјима реке Ганга саване са високом травом. Северозапад се убраја у најсушније делове регије, представљен је полупустињским и пустињским деловима поред поречја реке Инда. Велике реке сушних крајева од великог су значаја за локално становништво јер им обезбеђују воду за наводњавање пољопривредних површина.

Уколико си добро погледао/ла претходну мапу и прочитао/ла о биљним и животињским врстама ове регије у наставку те очекује занимљива игрица о живом свету ове области. Кроз игру се најлакше учи, уживај и сазнај нешто ново.