Живи свет Јужне Африке

лого

БИОГЕОГРАФИЈА

Јужна Африка

Јужна Африка заузима јужни део Афричког континента, окружена је са два океана – Атлански и Индијски. Управо океани утичу на њен положај у умереном климатском положају, морске струје крај њене обале имају важан утицај на климу. Хладна Бенгуелска струја представља појас хладне воде која исушује ваздух и смањује падавине, док Мозамбичка струја на истоку повишава температуру и количину падавина. Поједине регије заштићене су од утицаја морске климе планинским венцима.

Југ Африке означен је као предео који се одликује огромним диверзитетом флоре, са више од 20.000 врста биљака које чине око 10% свих познатих биљака на свету. Најприсутнији биом овог подручја је савана (високе траве), њоме доминирају различите врсте трава, ниско растиње и разне врсте акација. Вегетација постаје све ређа како се иде према северозападу услед мањих количина падавина. Сушне делове насељавају поједине врсте биљака које чувају воду у телу, попут алоја и млечика. Сами југ афричког континента одликује се биомом „финбоса“, у којем живи више од 9000 биљних врста, што га сврстава у један од најбогатијих биома по биодиверзитету на свету.

Иако је јако богата биљним врстама мали проценат фауне представљен је шумским покривачем. Инвазивне врсте дрвећа угрозиле су домаће врсте, што представља велики проблем у великом броју станишта широм света не само на овом подручју.

Уколико си добро погледао/ла претходну мапу и прочитао/ла о биљним и животињским врстама ове регије у наставку те очекује занимљива игрица о живом свету ове области. Кроз игру се најлакше учи, уживај и сазнај нешто ново.