Живи свет Јужне Европе

лого

БИОГЕОГРАФИЈА

Јужна Европа

Јужна Европа је регија која се налази у јужном делу истоименог континента у басену Средоземног мора. Регија обухвата површину од 1.426.838 км² и насељава је око 160 милиона људи. Састоји се од три велика полуострва и многобројних острва у Средоземном мору. Западни део јужне Европе представља Пиринејско полуострво, средњи део, Апенинско полуострво и на источном делу налази се Балканско полуострво.

Ово је претежно брдско-планинска регија, низије заузимају само једну четвртину Јужне Европе о ти у уском појасу уз обалу. Највећа низија Јужне Европе је Падска низија, која се налази на северу Апенинског полуострва. Обала Јужне Европе је веома разуђена, у овој регији постоје активни вулкани и чести су земљотреси.

Највећи део јужне Европе је под утицајем средоземне климе. Удаљавањем од обале, средоземна клима се мења и у унутрашњим деловима и прелази у континенталну, а у планинским пределима у планинску климу. Западни делови Пиринејског полуострва су под утицајем морске климе услед изложености Атланском океану. Средоземна клима одликује се жарким, сувим летима и благим, влажним зимама.

Шуме зимзеленог храста китњака доминирале су пределима јужне Европе али су скоро у потпуности искрчене. Замењене су жбунастом вегетацијом, а шуме сачињава медитерански бор. Главни природни ресурс јужне Европе је њена клима, захваљујући клими земље ове регије су највећи светски произвођачи маслина и грожђа, односно маслиновог уља и вина.

Уколико си добро погледао/ла претходну мапу и прочитао/ла о биљним и животињским врстама ове регије у наставку те очекује занимљива игрица о живом свету ове области. Кроз игру се најлакше учи, уживај и сазнај нешто ново.